AKÜ’de Hayati İnanç Tarafından “Hayata Şiirden Bakmak” Konusu Anlatıldı
AKÜ’de Hayati İnanç Tarafından “Hayata Şiirden Bakmak” Konusu Anlatıldı
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Bilim, Teknoloji, Sanat ve Spor Festivali 2025 (AKÜFEST’25) etkinlikleri programı kapsamında “Hayata Şiirden Bakmak” konferansı düzenlendi.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Bilim, Teknoloji, Sanat ve Spor Festivali 2025 (AKÜFEST’25) etkinlikleri programı kapsamında “Hayata Şiirden Bakmak” konferansı düzenlendi.
Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen, Avukat, Yazar Hayati İnanç’ın konuşmacı olarak yer aldığı konferansa; AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Gürbüz Bıdık, İdari Mali İşler Daire Başkanı Hasan Düzgün ile birlikte akademik/idari personel, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
“Yusuf kıssasını bilmeyen, Türk Şiirini anlayamaz”
Hayati İnanç, Türk Edebiyatındaki şairlerin Hz. Peygamber için birbirinden güzel eser verdiklerini söyledi. İnanç, şiirlerden ve kasidelerden örnekler vererek, “Dışarıda ne olursa olsun ecelin gelmeden ölmezsin. Hasta yatan ölmez, vadesi yeten ölür. Ecel, Allah ile aranda bir sırdır, aşktır. Kimsenin önünde eğilme” dedi. Hayati İnanç, Hz. Yusuf kıssasını bilmeyen birinin Türk şiirini tam olarak anlayamayacağını belirterek, “Şairlerimizin çoğu, şiirlerinin önemli bir bölümünde Yusuf Aleyhisselâm’a yer vermiştir. Yusuf kıssasında Hz. Peygamber, Yusuf Aleyhisselâm o kadar güzeldi ki ‘Güzellik ikiye bölündü; yarısı Yusuf kardeşime, kalan yarısı ise insanlara verildi’ şeklinde buyurmuştur” diye konuştu.
“Bana lazım değil dersen rahat edersin”
Necip Fazıl’ın ölümden söz eden şiirlerini özellikle ezberlediğini ifade eden İnanç, “1983 yılında 22 yaşındayken, 4 sene banliyö treni ile okuldan eve, evden okula gidiyorum. 5. istasyon Necip Fazıl’ın evine çok yakın olmasına rağmen bir türlü tanışmak nasip olmadı. Bir gün gazetede Necip Fazıl’ın öldüğü haberini gördüm. Cesaret edip tanışmaya gitmediğim için kendime kızdım” dedi. Dünyada bahtiyar olmak için Allah’ın ve ölümün unutulmaması, yapılan iyiliğin ve görülen kötülüğün ise unutulması gerektiğini vurgulayan İnanç, şöyle konuştu:
“Hiçbir şey için kendini üzme. Hele bir de haklısın demeyi öğrenirsen çok rahat yaşarsın. 25 milyondan fazla dosya var şu anda. Haklısın kelimesini telaffuz edebilsek adliyedeki dosyaların yüzde 50’si kapanacak. Kalan yüzde 50 dosyayı kapatmak için de bu bana lazım değil diyeceksin. Çok rahat edersin. Masrafların düşer. Eve alınan şeylerin, konuşulan lafların, dinlediğin şeylerin yarısı lüzumsuz. Bunlara bana lazım değil dersen kafan rahat, sıhhatin ve paran yerinde yaşarsın. Ne çekiyorsan zaten ya yediğinden ya dediğinden çekiyorsun. Bu dünya ölümlü, geldik gidiyoruz. Kazandığın mala güvenme senin değil, mirasçıların. Malın sana hiçbir faydası yok, zararı var. Mirasçılar paylaşır, hesabını da sana sorarlar”
Konferans, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker’in Hayati İnanç’a teşekkür belgesi, sponsorluk desteği veren Wimbledon Language Academy’nin kurucu ortağı Ethem Karahan’a ise plaket takdim etmesiyle sona erdi.
Afyon HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.