İKLİM YASASINA ONAY VEREN İKTİDARIN AFYONKARAHİSAR MİLLETVEKİLLERİ HESABINI MİLLETİMİZE NASIL VERECEK?!
Saadet Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı Beytullah Karataş, TBMM’de iktidar milletvekilleri tarafından dün gece kabul edilen İklim Kanunu Teklifini eleştirerek, teklifin yerli üreticiyi ve sanayiciyi değil, küresel çıkar gruplarını korumaya yönelik olduğunu söyledi. “Bu yasa çevreyi değil, karbon ticareti ve dış talepleri önceleyen yeni bir ipotek sözleşmesidir” diyen Karataş, kamuoyunun endişelerinin dikkate alınmadığını belirtti.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yeniden gündeme alınan ve iktidar milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen İklim Kanunu Teklifi, Saadet Partisi İl Başkanı Beytullah Karataş’ın sert eleştirilerine hedef oldu.
ÇEVRE KAYGISI DEĞİL TİCARET KAYGISI VAR!
Karataş, kanun teklifinin esas amacının çevreyi korumak değil, büyük sermayeyi kollamak ve küçük üreticiyi sistem dışına itmek olduğunu söyledi. Karataş “2003’te ikiz yasaları bu iktidar imzaladı. 2004’te Avrupa Birliği yasalarına uyum sürecini bu iktidar başlattı. 2016’da Paris İklim Anlaşması’nı bu iktidar imzaladı. 2025’te, bu iklim kanununu bu iktidar TBMM’ye getirdi ve dün gece apar topar kabul edildi. Getirilen ‘iklim kanunun’ iklimle doğayla çevreyle alakası yok. İklim düzenlemesi için değil piyasa düzenlemesi için getirtilmektedir. Çevre kaygısıyla değil ticaret kaygısıyla dayatılmaktadır. Asıl amaç çevreyi doğayı korumak değil küresel şirketlerin ve sanayileşmiş devletlerin menfaatini korumaktır.” dedi.
ANADOLU’NUN TARIM HAFIZASI YOK EDİLECEK!
Kanun teklifinin küçük üreticilere yönelik etkilerine de değinen İl Başkanı Karataş, karbon salım haklarının paraya dönüştürülmesiyle ortaya çıkacak yeni sistemin büyük üreticileri avantajlı hale getireceğine dikkat çekti. Karataş, "Bu sistem, küçük üreticiyi ya üretimden çekecek ya da kayıt dışı üretime zorlayacak. Anadolu’nun binlerce yıllık tarım hafızası yok sayılıyor. Domates eken, biber yetiştiren sadece çiftçi değil; o insanlar bizim tarım belleğimiz" diye konuştu.
AFYONKARAHİSAR’DA HAYVANCILIK TEHLİKE ALTINDA!
Hayvancılık sektörünün de tehlike altında olduğunu ifade eden Karataş, "Metan gazı salımı bahanesiyle hayvancılığı daha da köşeye sıkıştıracaklar. Zaten zor durumda olan çiftçiye bir darbe daha vuruluyor" dedi. Karbon ayak izi kavramına da dikkat çeken milletvekili Karataş, bunun bir petrol şirketinin halkla ilişkiler kampanyasından doğduğunu hatırlatarak, "Petrolü onlar döküyor, suçu bize yüklüyorlar. Dünyadaki karbon salımının yüzde 70’inden sadece 100 şirket sorumlu. Ama faturayı halka kesiyorlar. Bu yasa bugün karbonu ölçmek için çıkarılıyor, yarın halkın nefesini ölçmek için. Bu kanun sebebiyle bu milletin toprağı da tarihi de sizi ah ederek anacak" ifadelerini kullandı.
İKLİM KANUNU OYLAMASINDA SAADET PARTİSİ REDDETTİ, AK PARTİ KABUL ETTİ!
Son olarak bu yasaya “Kabul” oyu veren milletvekillerinin iklim kanuna dair millete hesap vermesi gerektiğini ifade eden Karataş, Saadet Partisi milletvekillerinin tamamının bu yasaya “Red” oyu verdiğini söyledi.